Nie jadłam jeszcze ciasta marchewkowego i bardzo byłam ciekawa, jak może smakować ciasto z marchwią ( i czy w ogóle może smakować?:). Otóż okazało się, że nawet bardzo! Właściwie marchwi w ogóle nie czuć, a ciasto smakuje trochę jak piernik. Jest zdrowe, pyszne i zdecydowanie jestem na TAK:). Nie jest to może moje uzależniające brownie, ale z całą pewnością marchewkowe ciasto zrobię jeszcze nie raz.
Z pomocą ruszyła moja siostra Kasia- po raz kolejny piekąc mi ciasto. Ostatecznie Ona zrobiła wszystko, a ja niemal wszystko zjadłam;)))
Składniki na ciasto:
- 4 jaja
- 2 szklanki maki pszennej
- 1 łyżeczka sody i proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 250 g cukru pudru
- 400 g marchwi
- 3/4 szklanki oleju
- szczypta soli
Składniki na krem na wierzch ciasta:
- twaróg
- pół banana
- łyżeczka masła
Jak zrobić?
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę, dodajemy olej. W osobnej misce przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodajemy do masy z żółtek. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Do całej zmieszanej masy dodajemy na koniec marchew utartą na tarce na grubych oczkach. Piec godzinę bez termoobiegu.
Aby zrobić krem do ciasta należy twaróg, masło i banana połączyć ze sobą w mikserze/ blenderze. Na wierzch ciasta można zrobić polewę czekoladową, lukier, posypać cukrem pudrem, ale krem z twarogu wspaniale komponuje się z ciastem marchewkowym, jest bardzo zdrowy i naprawdę pyszny. Palce lizać! Spróbujcie sami, a kto nie wierzy…zapraszam do mnie na kawałek:)
A jeśli zastanawiacie się, co na zdjęciu robi pomarańcza, już odpowiadam:) Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy będzie doskonałym, pełnym witamin i dodającym energii dodatkiem do ciasta:)
Smacznego:)
P.S. Zapomniałam dodać, że zanim to ciasto nam wyszło, próbowałyśmy innego przepisu. Nie był jednak zbyt udany, bo wyszło coś na kształt krowiego placka o konsystencji kamienia:)))
dobrze, że nikt mnie za pierwszym razem nie wkurzył, bo myślę, że tym plackiem bym kogoś zabiła za pierwszym rzutem 😀
Kocham ciasto marchewkowe:) ale mam przepis na inną polewę której smak zachwycił mnie, mojego męża i nie raz naszych gości:) do polewy potrzebny śmietankowy serek topiony hochland (3trójkąciki), masło (2łyżki), cukier puder i cukier waniliowy:) polecam!
Z przyjemnoscia spróbuję:)Dzięki!